Molokhia
Tradicionalno jelo koje se u Siriji poslužuje najčešće za blagdane.
Priprema
Molokhiju kuhajte sat vremena u vodi s paprom i maslacem. Izvadite je iz vode i osušite.
Usporedo s time kuhajte meso s paprom, solju, pola glavice luka, lovorovim listom i štapićem cimeta. Pustite da se kuha na srednjoj temperaturi oko sat vremena.
Dodajte molokhiju i nekoliko žličica mješavine začina te kuhajte sve zajedno desetak minuta.
Na kraju dodajte sjeckani češnjak i korijander. U posebnoj posudi skuhajte rižu.
Poslužite na velikom tanjuru s rižom u sredini, a molokhijom i mesom na rubovima tanjura. Po želji polijte sokom polovice limuna.
Sastojci:
- 200 g suhe molokhije
- 200 g goveđeg ili pilećeg mesa
- 100 g maslaca
- 12 češanja češnjaka
- ½ glavice luka
- 1 vezica svježeg korijandera
- 1 žličica soli
- 1 žličica crnog papra
- 1 štapić cimeta
- 1 lovorov list
- nekoliko žličica mješavine začina (čili, crvena paprika, šafran i dr.)
- 200 g riže
- ½ limuna