Vizija i strateški plan

Blog_10711662_10152701070754350_1547841877_n

Vizija 

Vizija Okusa doma je šaren svijet gostoprimstva.  

Misija 

Misija Okusa doma je ekonomska emancipacija izbjeglica i migranata kroz kulinarsku i kulturnu razmjenu. Kolektiv Okusa doma vodi se vrijednostima poštovanja ljudskih bića i njihovih potreba. Okus doma okuplja ljude u potrazi za srećom i sigurnošću koji dijele dio sebe - sjećanja na okuse njihova djetinjstva i mladosti kao i okuse odrastanja u novom društvu. Naši su okusi sjećanja i sjećanja okusa iz kuhinja i tradicija Bliskoga istoka, Afrike, Azije, arapskih zemalja. 

Kolektiv Okusa doma okuplja oko 30 osoba, dok je zadrugu za interkulturnu suradnju osnovalo 16. Pored toga što okuplja tražitelje azila, izbjeglice i migrante te bilježi njihove osobne priče, kolektiv je usmjeren na razvoj zadruge kao prostora ekonomske emancipacije i zaposlenja za neke te kao održivi model za druge koji promišljaju slične priče.

Zadruga Okusa doma je prva takva zadruga u Hrvatskoj. Njezin društveni poduzetnički biznis je primarno utemeljen na podršci, solidarnosti i razmjeni znanja i iskustava. 

Strateški cilj 

Cilj Okusa doma je poticanje ekonomske emancipacije izbjeglica i drugih migranata kroz uporabu njihova znanja, vještina i ranijeg iskustva kao i osvještavanje javnosti o potrebama drugih i drugačijih. 

Povijest 

Okus doma započeo je kao kulinarsko-kulturno-istraživački projekt Centra za mirovne studije s ciljem upoznavanja ljudi, kultura, običaja i zemalja porijekla izbjeglica i migranata u Hrvatskoj kroz snimanje dokumentiranje njihovih osobnih sjećanja na okuse i mirise doma. Projekt je otpočeo kao eksperiment u razmjeni životnih priča i kulinarskih vještina izbjeglica i ljudi u Hrvatskoj. Dokumentiranje pojedinačnih priča i kolektivnih razmjena trajalo je nekoliko godina, sve do 2014. i 2015. godine kada su objavljeni knjiga priča i recepata te dokumentarni film Okus doma.  

Kroz pripremu hrane iz njihova djetinjstva izbjeglice su se prisjećale svoga doma, te gradile veze s ovdašnjim stanovništvom. Te su se veze gradile često kroz kulinarske radionice i festivale hrane organizirane u lokalnim naseljima brojnih hrvatskih gradova. Istovremeno, gradile su se i nove vještine i kulinarska ponuda koja je pomogla nekima da pronadju posao u ugostiteljstvu i olakšala njihovu integraciju. S godinama kolektiv Okusa doma došao je na ideju osnivanja socijalne zadruge. 

Socijalnu zadrugu za interkulturnu suradnju službeno smo lansirali nakon crwodfunding kampanje kojom smo prikupili sredstva za osnivanje i početak rada zadruge. Nakon što smo prikupili gotovo $20.000, pokrenuli smo catering specijaliziran u ponudi afričke, azijske, i blisko-istočne arapske hrane. Osim toga, nastavili smo i s radionicama kulinarske razmjene a sanjamo i nove projekte poput novih kuharica i festivala hrane.