Pap i nyma ye huku

Large_img_1889-m
Kukuruzna krupica s mesom na zimbabveanski način.

Priprema

 1. Zakuhajte 700 ml vode u velikom loncu i dodajte 300 g kukuruzne krupice s preostalom vodom.

 2. Dok dodajete vodu i kukuruznu krupicu, miješajte smjesu drvenom kuhačom.

 3. Smanjite vatru i kuhajte 5 minuta dodajući preostalu kukuruznu krupicu.

 4. Kada smjesa postane čvrsta i kada se počne odljepljivati od lonca, prebacite je u pladanj za posluživanje te pritisnite drvenom kuhačom oblikujući kuglu ili neki drugi oblik po želji.

 5. Gulaš započnite pripremom umaka od rajčice. Prekrijte dublju tavu maslinovim uljem i zagrijte na srednju temperaturu.

 6. Prepržite đumbir 30 sekundi. Dodajte luk i nastavite pržiti.

 7. Dodajte zgnječenu čili papričicu i čili prah tako da luk pocrveni.

 8. Nastavite pržiti dodajući crni papar i sol. Dodajte suhi peršin u tavu.

 9. Pojačajte vatru i polako dodajte manje količine narezane rajčice pazeći da smjesa u tavi cijelo vrijeme ključa.

 10. Kada ste dodali svu rajčicu pazeći da smjesa ključa, smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da se kuha desetak minuta.

 11. Dodajte još malo čili praha i promiješajte.

 12. Nakon 5 minuta smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta miješajući i gnječeći rajčice.

 13. Isključite vatru i pokrijte tavu.

 14. U tavi za pečenje zagrijte ulje do najjače temperature te mu dodajte komade piletine i pržite dok ne poprime smećkastu boju.

 15. Kada su pečeni, dodajte komade piletine u umak od rajčice i kuhajte na najnižoj temperaturi 30 minuta, povremeno miješajući.

 16. Preko oblikovane kukuruzne krupice prelijte pileći gulaš nyma ye huku.

 • Sastojci: 13
 • Broj osoba: 4
 • Sastojci nisu dostupni
 • Ovaj primjerak se nalazi u printanoj verziji kuharice

Sastojci:

 • 460 g kukuruzne krupice
 • 1 l vode
 • 900 g pilećih prsa bez kosti ili finog goveđeg mesa izrezanog na komade
 • 1,5 kg nasjeckane rajčice
 • stručak mladoga luka, nasjeckan
 • 2 srednje velike glavice luka nasjeckane na manje komade
 • manji komad đumbirova korijena, oguljen i fino narezan
 • zgnječena čili papričica
 • 1 žlica crnog papra
 • 1 žlica čili praha
 • 1 žlica soli
 • ½ žlice sušenog peršina
 • maslinovo ulje

O autoru

Alfred je obično jeo pap za doručak u krugu obitelji. Pap ili sadza tradicionalni je obrok od kukuruza koji se obično poslužuje s povrćem i mesom. Omiljeno mu je jelo kuhala mama, no i on ga zna pripremati jer je jako jednostavno. Mama mu je omiljena kuharica. Alfred je došao u Hrvatsku prije nekoliko godina, kad je imao 27 godina, ostavivši obitelj te stariju sestru i mlađeg brata. U Hrvatskoj je zatražio azil, no odbijen je. Potom je podnio zahtjev za azil u Sloveniji i danas tamo živi. U Hrvatskoj je bio smješten u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Volio je jesti rižu u Prihvatilištu.

Više

O državi

Small_okus-doma-karta_zimbabve

Republika Zimbabve ili samo Zimbabve prekrasna je kontinentalna zemlja smještena u južnom dijelu Afrike. Glavni je grad Harare, a najpoznatija su znamenitost zemlje Viktorijini slapovi. U Zimbabveu živi oko 12,5 milijuna ljudi, većinom u ruralnim dijelovima zemlje, a bave se poljoprivredom i stočarstvom tek toliko da se prehrane. Iako nije toliko kulturno raznolika kao većina afričkih država, u Zimbabveu živi nekoliko etničkih i rasnih grupa, a dominantna je etnička grupa Shona koja čini 82% ukupne populacije. Od religija najzastupljenija je sinkretička religija (mješavina kršćanstva i lokalnih vjerovanja). Stanovništvo na području današnjeg Zimbabvea obitava već više od 2000 godina. Od 1965. godine zemlja je bila pod vodstvom Rodezije, jednostrano proglašene države s vladajućom bijelom manjinom. Neovisnost postiže 1980. godine.
Iako je zemlja bogata prirodnim resursima poput zlata, ugljena, željeza itd. i ima jako visoku stopu pismenosti stanovništva (oko 75%), stopa nezaposlenosti je oko 92% tako da većina Zimbabveanaca danas živi ispod granice siromaštva. I kvaliteta obrazovnog sustava je niska pa po završetku obrazovanja ljudi niti znaju raditi niti imaju gdje. Veliki je problem AIDS. Unatoč raznim akcijama osvještavanja građana o virusu HIV-a i AIDS-u, više od milijun stanovnika zaraženo je njime. Uz HIV, malarija, bjesnoća, bakterijski proljev i parazitske bolesti i u 21. stoljeću ubijaju ljude diljem Zimbabvea.

Zimbabve je danas jedna od zemalja u kojima ljudska prava gotovo ne postoje. Učestali su napadi na medije, aktiviste i borce za ljudska prava te političke oponente. Pravo na okupljanje i prosvjed ne poštuju se. Vlada sustavno krši prava na smještaj, hranu, slobodu kretanja i boravka i zaštitu pravnih sloboda i djelovanja. Veliki je problem i siromaštvo pa mnogo stanovnika odlazi u Južnu Afriku i Bocvanu tražeći bolje ekonomske prilike.

Najveći problemi s kojima se suočava Zimbabve jesu loše vodstvo i visoka stopa korupcije. Predsjednik Robert Mugabe, koji je na čelu države više od 25 godina, smatra se jednim od najlošijih vođa država ikad. Stanovništvo živi u ekstremnom siromaštvu i gladi, a "veliki" Mugabe ne mari za boljitak Zimbabvea i njegova stanovništva. Njegovu vladu optužuju da je kriva za ekonomske probleme u državi, a njega se žestoko kritizira zbog politike oduzimanja zemlje bijelim farmerima i zbog nasilja nad ljudima koji se ne slažu s načinom na koji on vodi zemlju.

Gotovo 22 osobe na tisuću stanovnika godišnje napuste Zimbabve.

Više