Tajin s janjetinom
Priprema
Pomiješajte kajenski papar, crni papar, crvenu papriku, đumbir, kurkumu i cimet u istoj posudi.
Stavite janjetinu u veliku posudu i pospite po njoj pola mješavine začina. Pokrijte i ostavite preko noći u hladnjaku.
Zagrijte 1 žličicu maslinova ulja i 1 žličicu arganova ulja u velikoj tavi.
Dodajte naribani luk i ostatak mješavine začina te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta tako da luk omekša, no ne i da poprimi boju.
Dodajte zgnječeni češnjak posljednje 3 minute.
U posebnoj tavi zagrijte preostalo ulje i popržite komade mesa dok ne poprime smeđu boju. Tada ih stavite u tajin (posuda) ili lonac za kuhanje.
U tavu gdje se nalazi preostalo ulje od prženja mesa dodajte četvrtinu boce soka od rajčice, a potom sve prebacite u tajin ili lonac.
Dodajte ostatak soka od rajčice, nasjeckane rajčice, marelice, datulje, grožđice, listiće badema i med.
Kuhajte do ključanja, a zatim pokrijte poklopcem.
Kuhajte na laganoj vatri sljedeća dva sata dok meso posve ne omekša.
Poslužite jelo u čist tajin ili veliki tanjur. Pospite peršinom i korijanderom.
Sastojci:
- 1 žličica kajenskog papra
- 2 žličice crnog papra
- 1 ½ žličica crvene paprike u prahu
- 1 ½ žličica đumbira u prahu
- 1 žličica kurkume
- 2 žličice cimeta u prahu
- 1 kg finog janjećeg mesa narezanog na komadiće od 5 cm
- 2 glavice naribanog luka
- 2 žličice maslinova ulja
- 2 žličice arganova ulja
- 3 češnja zgnječenog češnjaka
- 500 ml so ka od rajčice
- 2 x 400 g sitno sjeckanih rajčica
- 100 g prepolovljenih suhih marelica
- 50 g prepolovljenih datulja
- 50 g grožđica
- 80 g listića badema
- 1 žličica prašnika šafrana natopljenih u hladnoj vodi
- 1 žličica meda
- 2 žličice grubo nasjeckanog korijandera
- 2 žličice grubo nasjeckanog peršina