Večeras se u riječkom Palachu pripremaju okusi Afrike

Blog_1922516_776105549173755_3534558346877304224_n

Kuhari Okusa doma i Hrana, a ne oružje kolektiva i dalje vrijedno spremaju jela za večerašnju degustaciju i izložbu u Palach galeriji.

"Projekt Okus doma odmah mi je upao u oči kao izvrstan, budući da kroz prizmu rada s obespravljenima poput azilanata i migranata s jedne strane radi na njihovoj integraciji u društvo, a s druge strane ukazuje na širu sliku i problem hrvatskog društva s rasizmom i ksenofobijom, koji možda nije toliko očigledan na prvi pogled zbog malog broja migranta i izbjeglica druge boje kože. Također, s Okusom doma postaje jasnije točno koliko su izbjeglice u našem društvu nezbrinuti te koliko nedostaje modela i strategija za njihovu integraciju. Ovaj projekt je veliko bogatstvo budući da preko njega možemo puno razumjeti i shvatiti da u našem društvu treba biti mjesta za svakoga, što pogotovo postaje važno s činjenicom da je i puno Hrvata u drugim zemljama svijeta u sličnoj poziciji kao i migranti u Hrvatskoj", zaključuje o kampanji Okus doma Tajana Josimović, sudionica kulinarske razmjene u Rijeci.

Sadou Diagne, kuhar kolektiva Okus doma izjavio je kako se na radionici osjeća sjajno, te da uživa sa svakom pruženom mogućnošću kuhanja. "Nadam se da će ljudi uživati u hrani koju smo im pripremili", dodaje. Sadou je s nama podijelio recept riže s povrćem pripremljene na zapadnoafrički način:

Sastojci:

2-3 šalice riže

koncentrirana rajčica

miks povrća (u limenci ili svježeg: mrkva, grašak, mahune, cvjetača, kukuruz...)

1/4 šalice ulja od kikirikija (ili maslinovog ulja)

2-3 režnja češnjaka

1 luk

crni papar

crvena paprika u prahu

sol

Vegeta 

Priprema 

1. U zdjelu s uljem ulijte koncentriranu rajčicu, nasjeckani luk i češnjak i  sve začine, te miješajte i kuhajte 15-20 minuta.

2. U smjesu zatim nadodajte 1,5 litara vode i ostavite da odstoji 40 minuta. 

3. Rižu očistite i na nekoliko minuta namočite u vodi. Zatim uzmite rižu i stavite u pripremljeni umak, tako da umak za barem dva prsta prekrije rižu. 

4. Stavite na vatru i nakon dvije minute smanjite jačinu. Nakon 15 minuta takvog kuhanja pomiješajte rižu, tako da onu s dna pomaknete prema vrhu. Pustite da se kuha još pet minuta. 

5. Nakon što maknete s vatre, nadodajte miks povrća i poslužite.