Sweta Pudasaini

Blog_sweta

Rođena sam 1996. g. u Kathmanduu, glavnom gradu zemlje tisuću planina - Nepalu. Dolazim iz obitelji etničke skupine Brahmina. Odrasla sam u Kathmanduu sa roditeljima i mlađim bratom i sestrom. Završila sam srednju školu u svom rodnom gradu i upisala sam fakultet za ekonomiju i komercijalu, ali ga nisam završila jer me životni put odveo u Hrvatsku. U Kathmanduu sam godinu dana volontirala za Amnesty International Nepal što mi je dalo aktivističko iskustvo i produbilo moj osjećaj za ljudska prava. Nakon toga sam radila u dućanu sa budističkim thangkama (ručno rađene slike u tkanini) u Boudhanathu, u krugu čuvene Boudha stupe koja je po UNESCOu proglašena zaštićenim mjestom kulturne svjetske baštine. 

 

Nakon toga životna sudbina me dovela u Hrvatsku. U početku sam se bojala kako ću pronaći posao i kako ću se uklopiti daleko od svoga doma, u drugoj kulturi i okruženju. Prijateljstva sa divnim ljudima su me dovela do Okusa Doma. U početku sam volontirala i za to vrijeme sam zavoljela priču Okusa Doma i ljude koji se posvećuju toj ideji. Osjećam se prihvaćeno od cijelog tima i mogu slobodno podijeliti svu moju sreću i suze sa njima.

 

Specifičnost misije Okusa Doma mi pruža veliku priliku da se razvijam i u profesionalnom kulinarskom smislu i u onom puno važnijem, ljudskom. Kroz dijeljenje i kuhanje tradicionalnih nepalskih recepata osjećam da sam pronašla svoj dom u novom domu i jako sam ponosna što sam dio priče Okusa Doma.

 

U Okusu doma sam kuharica delicija iz nepalsko-indijske tradicije.