Zinka Mujkić

Blog_z1

Rođena sam u Zagrebu, 1982.g., ali sam ubrzo s mamom preselila u BiH kod bake i djeda i tamo živjela do 9. godine. U Zagreb smo se vratile kao izbjeglice, uz sestricu koja je tada imala nepune 2 godine. Nismo imale ništa osim majke koja se borila da nam pruži osnovne uvjete za život, krov nad glavom i hranu na stolu. Bilo je vrlo teško, osobito borba sa sistemom i pomak iz statusa izbjeglice do državljanstva. Ja sam jedina uspjela dobiti državljanstvo, tek 2008. a majka i sestra su i dalje u procesima reguliranja boravka i života na margini. Dakle, prošlo je 27 godina a moja mala obitelj još uvijek pati od posljedica izbjeglištva i sustava koji je vrlo strog oko prihvaćanja stranaca. Danas imam i vlastito dijete, 6. godišnju pametnicu koja pršti od znatiželje i energije i koja mi je dodatna motivacija za neprekidnu borbu za bolji svijet. 

 

Završila sam srednju ekonomsku školu te magistrirala protestantsku teologiju na teološkom fakultetu „Matija Vlačić Ilirik“ u Zagrebu. 5 godina Vlačića donijelo mi je neprocjenjivo iskustvo humanističkog i ekumenskog pogleda na svijet te me naučilo kritički promišljati svijet oko sebe. Studij sam trebala nastaviti na University of Chicago međutim sudbina je htjela nešto drugo pa sam završila u Centru za mirovne studije na programu „Mirovni studiji“. Program mi je savršeno odgovarao jer mi je otvorio oči po pitanjima civilnog društva, ljudskih prava i sigurnosti, rodne jednakosti te azila i migracija. Tamo sam prvi put čula za Okus doma i odmah se zaljubila u priču te krenula volontirati. Naravno da sam se poistovjetila sa ljudima koji su u potrazi za svojim mjestom pod suncem, s obzirom na vlastitu povijest izbjeglištva i dugogodišnje obilaženje šaltera i institucija s ciljem da me se napokon uvaži kao ravnopravnu članicu društva koja svoj život gradi u Hrvatskoj. 

 

Moj angažman u Okusu doma je prirodan, organski, iskren i sada je u fazi gdje sam zapravo Upraviteljica zadruge. Svakodnevno radim na misiji i viziji Zadruge i čast mi je biti dio ove priče i dati svoj doprinos. 

 

Zajedništvo koje se osjeća u Okusu doma za mene je nešto posebno i rijetko. Dijelimo sve uspone i padove i duboko se poštujemo kao ljudi, neovisno o rasi, religiji, kulturi, nacionalnosti. Puno je tu ljubavi i duboko vjerujem da je ljubav i poštovanje bližnjega recept za uspjeh, kako na poslovnom tako i na osobnom planu.