Kus-kus s lubenicom ili dinjom

Large_img_2214-m
Tradicionalno sjevernoafričko obiteljsko jelo, uobičajeno pripravljeno petkom.

Priprema

  1. Kus-kus se priprema na poseban način. Koristite cjelovito zrno koje se dulje priprema. Kus-kus kuhajte u posebnoj posudi na pari oko 45 minuta uz dodavanje maslaca ili maslinova ulja.

  2. Oblikujte ga rukama i potom ga opet stavite na paru 30 minuta.

  3. Zatim ga opet oblikujte rukama uz dodavanje maslaca i grožđica te soli po ukusu. Ostavite ga još kratko na pari i potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

  4. Za to vrijeme na laganoj vatri 15-ak minuta kuhajte komade lubenice ili dinje.

  5. Kus-kus poslužite još topao na velikom okruglom ili ovalnom tanjuru, a najčešće ga se poslužuje u obliku piramide.

  6. Prelijte ga vodom u kojoj se kuhala lubenica ili dinja. Na vrh i/ili sa strane stavite komade lubenice ili dinje. Voće možete poslužiti i odvojeno.

  7. Za dekoraciju i okus jelo možete posuti kuminom u prahu.

  • Sastojci: 6
  • Broj osoba: 5
  • Sastojci nisu dostupni
  • Glavno jelo
  • Tunis
  • Težina: Jednostavno
  • Autor: Reda
  • Ovaj primjerak se nalazi u printanoj verziji kuharice

Sastojci:

  • 2 kg kus-kusa
  • 125-250 g maslaca ili 2 dl maslinova ulja
  • voda
  • lubenica ili dinja narezana na komadiće
  • sol
  • kumin

O autoru

Reda je svoje omiljeno jelo, kus-kus s lubenicom, posljednji put jeo s obitelji 17. lipnja 2011. godine, dan prije no što je napustio svoju zemlju. Tada je i posljednji put vidio svoju majku. U strahu od političkog progona zbog svog političkog mišljenja i vjerskog opredjeljenja napustio je Tunis i došao u Hrvatsku preko Turske. Mislio je da je došao u Italiju. Kad je prvi put zatražio azil, odbijen je. I to dva mjeseca prije nego što je trebao steći pravo na rad. Sada je drugi put zatražio azil i nada se da će ga dobiti. Želio bi ostati u Hrvatskoj i naučiti hrvatski jezik. Ovdje se osjeća sigurno. Reda je profesionalni kuhar i voli kuhanje, mirise, okuse, boje. Uključen je u različite kulinarske radionice i prezentacije arapskih kulinarskih specijaliteta u Hrvatskoj. Vjeruje da u Hrvatskoj ima mnogo mogućnosti.

– Kod kuće jedemo svatko iz svog tanjura nakon džuma-namaza (molitve u džamiji) petkom u krugu obitelji. Na slavljima svi jedemo iz zajedničkog velikog tanjura. Obitelji uglavnom jednu zajedno, majka inzistira na tome. U nekim drugim obiteljima ljudi jedu odvojeno. Kad sam posljednji put vidio svoju majku, jeli smo kus-kus. Sada je ponekad vidim na Skypeu, no to nije dovoljno.

Ovdje sam nekoliko puta kuhao kus-kus, za jednu vrtnu zabavu na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i za jednog fotografa koji je radio izložbu o tradicionalnoj kuhinji Magreba. Više sam puta za vrijeme ramazana pripremao kus-kus u Porinu, prihvatilištu za tražitelje azila. Ramazan nam je vrlo poseban, želimo okusiti ramazan i okuse svojega doma. Često smo kuhali s ljudima iz Kameruna… To je između nas stvorilo kontakt, sjajan način za komunikaciju među nama.

Ne volim puno hrvatske hrane, probao sam ćevapčiće. Izvrsni su s lepinjom, ajvarom i lukom. To sam probao i prije, u Njemačkoj. Nisam ovdje vidio restoran specijaliziran za hrvatsku kuhinju. U Porinu najčešće jedem rižu s povrćem. Vikendima ne dobivamo kuhan obrok nego vrećicu s kruhom i tunom.

Ne mogu se vratiti u svoju zemlju, i to nije šala. Želim ostati ovdje. Mislim da ovdje imam puno mogućnosti, osobito s kuhanjem. Ovdje se živi normalno i ljudi su dobri. Mnogo ljudi govori engleski i njemački i nemam poteškoća u sporazumijevanju. No morat ću naučiti hrvatski ako ostanem ovdje.

Više

O državi

Small_okus-doma-karta_tunis

Najsjevernija afrička država imala je mnoga imena do konačnog stjecanja neovisnosti 1956. godine. Dio teritorija, nekad poznat pod nazivom Kartaga, bio je veliki neprijatelj Rimskog Carstva.
U siječnju 2011. godine počela je revolucija i svrgnuta je dugovječna diktatura Zinea El Abidinea Bena Alija. Time se i situacija u Tunisu počela poboljšavati. Stanje ljudskih prava napredovalo je u odnosu na prijašnju situaciju, no to nije potrajalo. Nedugo nakon revolucije pokazalo se da nova vlast slijedi obrasce starog režima kad je riječ o kontroli medija i slobodi govora te su brojni novinari, blogeri, umjetnici i intelektualci progonjeni i osuđivani na zatvorske kazne zbog mirnog djelovanja, a nerijetko se sumnja da su nakon pritvaranja podvrgnuti mučenju. U posljednje su vrijeme zabilježeni brojni teroristički napadi i policijski napadi na civilno stanovništvo.

Godišnje 1,7 ljudi na tisuću stanovnika napusti Tunis.

Više